Naar de plasklas
Naar de plasklas
BLAASPROBLEMEN uitklapper, klik om te openen
- een overactieve blaas: het kind heeft vaak plotselinge drang om te plassen. Plast heel vaak maar heel weinig.
- ‘dysfunctional voiding’: door een langdurige ophoudtechniek heeft het kind te gespannen bekkenbodemspieren gekregen. Hierdoor plast het de blaas niet goed leeg.
- een overrekte blaas (een ‘luie blaas’): het kind voelt geen aandrang meer. Het heeft moeite met plassen en doet dat ook niet vaak genoeg.
ANDERE OORZAKEN:
- De samenwerking tussen blaas en sluitspier gaat niet goed. Het kind heeft de spieren niet goed onder controle en verliest daardoor steeds beetjes urine.
- Het kind heeft een aangeboren afwijking van de blaas- of sluitspier.
- Opdrachten van het zenuwstelsel naar de sluitspier komen niet door. De bediening van de spieren van het kind is dan verstoord.
Als een kind last heeft van bedplassen of een natte broek, lijkt het of ze niet goed zindelijk zijn. Maar dat is niet zo.
Problemen met hun blaas zorgen ervoor dat ze hun plas niet goed kunnen ophouden of niet goed kunnen plassen. In het WKZ leren urotherapeuten (een soort ‘plas-experts’) in een plasklas van tien dagen aan kinderen hoe ze moeten plassen. Met een speciale wc: een ‘straal-meter’ die controleert of kinderen beter zijn gaan plassen. Dit toilet meet precies hoe en hoeveel ze plassen. Ze kunnen zelf controleren of ze goed plassen, op het beeldscherm is dan een mooi boogje te zien. Deze training begint met uitleg hoe, wanneer en hoe vaak kinderen moeten plassen. Dat betekent onder meer rechtop zitten, met de voeten op de grond of op een krukje, hun buik slap houden en wachten tot de plas komt (dus niet persen). En als ze voelen dat ze moeten plassen: niet uitstellen. Elk jaar krijgen zo’n tachtig kinderen met hardnekkige plas- en blaasproblemen deze training. Ongeveer driekwart van de kinderen is daarna van z’n problemen af.
Met dank aan: Anka Nieuwhof,
coördinator urotherapie WKZ
Versla Luts & de Mispissers! uitklapper, klik om te openen
Maak plastraining voor kinderen leuker en makkelijker met Luts & de Mispissers!
Met dit voor de iPad geschikte spel houden kinderen bij hoe vaak ze nat of droog zijn geweest en hoe vaak ze hebben
geplast. Deze resultaten leveren punten op waarmee ze volgende niveaus kunnen bereiken in de strijd tegen Evil Luts en zijn bende van lekkende monsters. Urotherapeuten van het WKZ zorgden voor de wetenschappelijke onderbouwing van dit spel.
Feiten & cijfers…over continentie bij kinderen uitklapper, klik om te openen
- Bij 6 á 9 % van kinderen van 5 jaar en ouder is sprake van urine-incontinentie overdag.
- Ruim 15 % van alle 6-jarigen en 5 % van de 10-jarigen zijn ’s nachts nog niet droog. Bij 15- tot 18-jarigen is dat zo’n 1,5 %.
- Behandeling is belangrijk, niet alleen omdat een natte broek vervelend is, maar ook omdat deze kinderen vaker kampen met urineweginfecties. Op de lange duur kunnen ze nierschade oplopen door het terugvloeien van urine uit de blaas naar de nieren.